Zo gebruikt u uw Aduro houtkachel met succes

Op deze pagina vindt u antwoorden op enkele van de meest frequent gestelde vragen over Aduro houtkachels. Vindt u het antwoord op uw vraag hier niet? Ga dan naar de klantenservice-ruimte, waar we alle antwoorden hebben gebundeld.

NAAR DE KLANTENSERVICE-RUIMTE

 

  • Installatie
  • Stoken
  • Onderhoud

Afstand tot brandbaar materiaal

Het is uiteraard belangrijk dat uw nieuwe houtkachel gemonteerd kan worden op de plek waar u deze graag wilt hebben. 
Verzeker uzelf ervan dat de placering van de houtkachel voldoet aan de nationale eisen. Zorg ervoor dat u de juiste grootte kies en aan welke eisen de afstand tot brandbaar materiaal moet voldoen. Confectiehoukachels door Aduro op de markt gebracht kunnen normaalgesproken dichter bij brandbare materialen staan dan stralingswarmtekachels. Wanneer de houtkachel bij een stenen muur geplaatst wordt zonder brandbare materialen in de omgeving, zijn er geen eisen betreft afstand. Toch willen wij u aanbevelen (ook ter wille van eventuele schoonmaakmogelijkheden) om de houtkachel minstens 5-10cm vanaf de muur te plaatsen.

Alleen wanneer de houtkachel vlakbij brandbaar materiaal geplaatst wordt, hoort u zich aan de eisen betreft afstand te houden. Op deze site, onder ''Houtkachels'' kunt u de afstandeisen van uw Aduro houtkachel vinden.

Wanneer u niet zeker van de eisen bent, raadpleeg altijd uw verhandelaar, of schoorsteenveger. Zowel u als de monteur is aansprakelijk voor de installatie en dat u zich aan de eisen en geldende regels houdt. De houtkachel mag pas gebruikt worden als deze is goedgekeurd door een schoorsteensveger.

Let op: Wanneer de houtkachel geplaatst wordt op een brandbaar materiaal, zoals een vloerkleed of houtenvloer, is het van belang dat de houtkachel op een niet-brandbare plaat wordt gezet. De grootte van deze plaat hangt af van de grootte van de houtkachel. Deze moet minstens 30 cm aan de voorkant en 15 cm aan de zijkanten dekken.

Aansluiting bij stenen schoorsteen

Wanneer de houtkachel aangesloten moet worden op een schoorsteen van muur, moet er een gebogen rookleiding gebruikt worden. Bij de houtkachels van Aduro gaat men uit van een rookleiding met een diameter van 150 mm. Na de ometing wordt er een gat gemaakt in de schoorsteen, waar de doorvoermof wordt geplaatst en gestuukt wordt met mortel. Vervolgens wordt de houtkachel geà¯nstalleerd en de rookleiding op zijn plek gezet. Tusen de rookleiding en doorvoermof wordt een dunne pakking gelegd. De rookleiding moet minsten 5-10 cm in de doorvoermof gaan, maar mag niet in de schoorsteen komen of de schoorsteen blokkeren.

Welke soorten hout kunnen gebruikt worden om mee te stoken?

Wij raden u aan om gekloofd berken- of beukenhout te gebruiken, wat minstens 1 jaar buiten heeft gelegen onder een afdak. Wanneer hout binnendeurs bewaard wordt, droogt het op en bij het stoken wordt het hout te snel verbrandt. 

De winter is de beste tijd om hout te kappen, gezien de luchtvochtigheid in deze periode optimaal is. Kloof het hout in blokken van ongeveer 10 cm. U behaalt de meest optimale verbranding van het hout, bij een vochtigheid van maximaal 18%. (Dit is ongeveer hetzelfde als 1 jaar opslag buitendeurs onder afdak).
De vochtigheid van hout kan gemeten worden door een vochtmeter of door afwasmiddel op het ene uiteinde van het hout te smeren en op het andere uiteinde te blazen. Wanneer het hout droog genoeg is, zullen er zeepbubbels ontstaan.Les mehr.

Hoe moet een houtkachel aangestoken worden?

Het aansteken van de houtkachel op de juiste manier is van belang voor een snelle en effectieve start van verbranding. Lees meer.

Hoe ontstaat een optimale verbranding?

Om de juiste verbranding te krijgen moet de hoeveelheid warmte gereguleerd worden met brandstof. Kleine stukken brandhout zorgen voor een krachtigere verbranding dan grote stukken brandhout. Bij grote stukken brandhout is het oppervlak groter en komt er meer gas vrij. De hoeveelheid hout in de verbrandingskamer bepaalt ook de kwaliteit van de verbranding. Bij normaal gebruik hoeft u niet meer dan 2 stukken hout in de verbrandingskamer te leggen. Wanneer een hoog effect gewenst is, zullen er meerdere stukken hout in de verbrandingskamer gelegd moeten worden.

Wanneer er nieuw hout in de houtkachel gelegd wordt, moet de primaire demper weer geopend worden, totdat het vuur het hout 'pakt'.
U kunt uw brandhout uitbuiten, door te wachten met het leggen van nieuw hout totdat de gloeilaag zo klein is, dat het noodzakelijk is om de primaire demper te openen om weer vuur op te wekken.

Om te voorkomen dat er as uit de houtkachel komt bij het leggen van nieuw hout, kunt u de primaire demper onder de deur openen ongeveer 1 minuut voordat het deurtje geopend wordt. Hierdoor ontstaat er trek in de houtkachel die het risiko voor vrijkomend as reduceert.

Slechte luchtzuiging in schoorsteen

Wanneer een schoorsteen te laag, lek of niet juist geisoleerd is, kunnen er problemen ontstaan met de luchtzuiging in de schoorsteen. Deze moet ongeveer 15 pascal zijn. Wanneer de luchtzuiging in orde is, kunt u de opstookfase verlengen of meerdere dunne aansteeknaalden gebruiken zodat de schoorsteen grondig verwarmd wordt.
Wanneer er een gloeilaag ontstaan is, kunnen er 2-3 stukken droog gekloofd hout gelegd worden.

Pakking

Check regelmatig de rubberen pakking in de deur en aslade. Wanneer deze kapot/lek zijn, moeten ze vervangen worden.

Schoonmaken venster

Nat hout kan er voor zorgen dat er roetvlekken op het venster ontstaan. Deze kunnen gemakkelijk verwijderd worden met een vochtig doekje, die u even in koud as van de kachel dompelt.

Verbrandingskamer

Wanneer er krassen van meer dan een halve centimeter op de gele platen in de verbrandingskamer ontstaan, moeten deze vervangen worden. De houdbaarheid van deze platen hangt af van hoe vaak de houtkachel gebruikt wordt en hoe krachtig er gestookt wordt.
U kunt zelf deze platen vervangen, verkrijgbaar in een complete set. U kunt ook hele platen aanschaffen en de versleten platen kopià«ren. U kunt uiteraard altijd uw dealer raadplegen!

Leeg de aslade voordat deze helemaal vol is. Zorg ervoor dat er altijd een aslaag op de bodem van de houtkachel ligt. Deze aslaag zorgt voor isolatie in de verbrandingskamer en kan de houtkachel gemakkelijk aangestoken worden.

Schoonmaken van houtkachel

De buitenkant van de houtkachel kan schoongemaakt worden met een stofzuiger. Gebruik hiervoor een klein mondstuk of een opzetstuk met een klein, zacht borsteltje. U kunt ook de houtkachel afstoffen met een droog, zacht doekje. Gebruik geen alcohol of andere oplosmiddelen! Dit kan de verf beschadigen.

Reperatie oppervlak

Wanneer er krassen of slijtage op de houtkachel komen, kunt u deze behandelen met het originele Senotherm® spraylak. Verkrijgbaar in zwart en grijs bij uw dealer! Speksteen op uw houtkachel kunt u schoonhouden met wasmiddel en een harde borstel.

Onderhoud aan uw houtkachel mag ALLEEN uitgevoerd worden wanneer deze koud is! 

TOP