Houtkachel keuze

Er zijn ontelbaar verschillende houtkachels verkrijgbaar op de markt, daarom is het een goed idee om de volgende punten in overweging te nemen voordat u een houtkachel aanschaft:

- Wilt u een klassiek design in gietijzer of juist modern design in plaatmetaal?
- Hoe groot moet de afstand tot brandbare materialen zijn?
- Hoeveel vierkante meter moet de houtkachel kunnen opwarmen?
- Moet de houtkachel als enige warmtebron fungeren of is het juist een supplement op een oliebrander of electrische verwarming?

Convectie- of stralingswarmte?
Convectiekachels behoren tot de nieuwe generatie houtkachels, die de warmte via luchtcirculatie verdelen. Hierdoor ontstaat een gelijkmatige en aangename warmte - ook in aangrenzende ruimtes.
Normaalgesproken kunnen convectiekachels dichterbij brandbare materialen staan dan stralingswarmtekachels, omdat de bovenste vlakte niet zo heeet wordt. Bovendien is de convectiekachel kindvriendelijk.
Daarintegen hebben stralingswarmtekachels al deel uitgemaakt van meerdere generaties. Bij deze soort houtkachels blijft de warmte rondom de kachel. Dit betekent dat de lucht vlakbij de kachel zeer heet wordt, terwijl de temperatuur daalt hoe verder u bij de kachel vandaan bent.

Groot of juist klein?
Het is van groot belang om de juiste grootte houtkachel te vinden, die aan uw eisen en behoeften voldoet. De juiste grootte hangt onder andere van de isolering van uw huis, woonoppervlakte, inrichting en de placering van de houtkachel af.
Koop niet een te grote houtkachel, gezien de hitte te sterk kan worden. Het nominale vermogen van een houtkachel wordt aangegeven in kilowatt (kW). Als vuistregel kan 1 kW, 10m2 verwarmen bij een slecht geàsoleerd huis. Heeft u een goed geàsoleerd huis? Dan kan 1 kW wel 20m2 verwarmen. Wanneer u met lange intervallen en grote stukken brandhout stookt, kunt u normaalgesproken 50 % meer dan het nominaal vermogen verbranden. Wanneer u met kleinere stukken brandhout stookt en frequente opstookt kunt u het effect van uw houtkachel een klein beetje verhogen.  
Mocht u toch nog in twijfel zijn over welke grootte u moet kiezen, raden wij u aan om een schoorsteenveger of verhandelaar te raadplegen.