Installatie van uw nieuwe houtkachel

Afstand tot brandbaar materiaal
Het is uiteraard belangrijk dat uw nieuwe houtkachel gemonteerd kan worden op de plek waar u deze graag wilt hebben. 
Verzeker uzelf ervan dat de placering van de houtkachel voldoet aan de nationale eisen. Zorg ervoor dat u de juiste grootte kies en aan welke eisen de afstand tot brandbaar materiaal moet voldoen. Confectiehoukachels door Aduro op de markt gebracht kunnen normaalgesproken dichter bij brandbare materialen staan dan stralingswarmtekachels. Wanneer de houtkachel bij een stenen muur geplaatst wordt zonder brandbare materialen in de omgeving, zijn er geen eisen betreft afstand. Toch willen wij u aanbevelen (ook ter wille van eventuele schoonmaakmogelijkheden) om de houtkachel minstens 5-10cm vanaf de muur te plaatsen.

Alleen wanneer de houtkachel vlakbij brandbaar materiaal geplaatst wordt, hoort u zich aan de eisen betreft afstand te houden. Op deze site, onder ''Houtkachels'' kunt u de afstandeisen van uw Aduro houtkachel vinden.

Wanneer u niet zeker van de eisen bent, raadpleeg altijd uw verhandelaar, of schoorsteenveger. Zowel u als de monteur is aansprakelijk voor de installatie en dat u zich aan de eisen en geldende regels houdt. De houtkachel mag pas gebruikt worden als deze is goedgekeurd door een schoorsteensveger.

Let op: Wanneer de houtkachel geplaatst wordt op een brandbaar materiaal, zoals een vloerkleed of houtenvloer, is het van belang dat de houtkachel op een niet-brandbare plaat wordt gezet. De grootte van deze plaat hangt af van de grootte van de houtkachel. Deze moet minstens 30 cm aan de voorkant en 15 cm aan de zijkanten dekken.

Aansluiting bij stenen schoorsteen
Wanneer de houtkachel aangesloten moet worden op een schoorsteen van muur, moet er een gebogen rookleiding gebruikt worden. Bij de houtkachels van Aduro gaat men uit van een rookleiding met een diameter van 150 mm. Na de ometing wordt er een gat gemaakt in de schoorsteen, waar de doorvoermof wordt geplaatst en gestuukt wordt met mortel. Vervolgens wordt de houtkachel geà¯nstalleerd en de rookleiding op zijn plek gezet. Tusen de rookleiding en doorvoermof wordt een dunne pakking gelegd. De rookleiding moet minsten 5-10 cm in de doorvoermof gaan, maar mag niet in de schoorsteen komen of de schoorsteen blokkeren.

Wist u dat....
als u kiest voor een bovenafvoer en deze verlengd met een meter ongeisoleerde rookleiding, u de warmte in de kamer behoudt?
U verhoogt het rendement van uw houtkachel met wel 5-7%.