Houtstoken

Welke soorten hout kunnen gebruikt worden om mee te stoken?

Wij raden u aan om gekloofd berken- of beukenhout te gebruiken, wat minstens 1 jaar buiten heeft gelegen onder een afdak. Wanneer hout binnendeurs bewaard wordt, droogt het op en bij het stoken wordt het hout te snel verbrandt. 

De winter is de beste tijd om hout te kappen, gezien de luchtvochtigheid in deze periode optimaal is. Kloof het hout in blokken van ongeveer 10 cm. U behaalt de meest optimale verbranding van het hout, bij een vochtigheid van maximaal 18%. (Dit is ongeveer hetzelfde als 1 jaar opslag buitendeurs onder afdak).
De vochtigheid van hout kan gemeten worden door een vochtmeter of door afwasmiddel op het ene uiteinde van het hout te smeren en op het andere uiteinde te blazen. Wanneer het hout droog genoeg is, zullen er zeepbubbels ontstaan. Les mehr.

Hoe moet een houtkachel aangestoken worden?
Het aansteken van de houtkachel op de juiste manier is van belang voor een snelle en effectieve start van verbranding. Lees meer...

Hoe ontstaat een optimale verbranding?

Om de juiste verbranding te krijgen moet de hoeveelheid warmte gereguleerd worden met brandstof. Kleine stukken brandhout zorgen voor een krachtigere verbranding dan grote stukken brandhout. Bij grote stukken brandhout is het oppervlak groter en komt er meer gas vrij. De hoeveelheid hout in de verbrandingskamer bepaalt ook de kwaliteit van de verbranding. Bij normaal gebruik hoeft u niet meer dan 2 stukken hout in de verbrandingskamer te leggen. Wanneer een hoog effect gewenst is, zullen er meerdere stukken hout in de verbrandingskamer gelegd moeten worden.

Wanneer er nieuw hout in de houtkachel gelegd wordt, moet de primaire demper weer geopend worden, totdat het vuur het hout 'pakt'.
U kunt uw brandhout uitbuiten, door te wachten met het leggen van nieuw hout totdat de gloeilaag zo klein is, dat het noodzakelijk is om de primaire demper te openen om weer vuur op te wekken.

Om te voorkomen dat er as uit de houtkachel komt bij het leggen van nieuw hout, kunt u de primaire demper onder de deur openen ongeveer 1 minuut voordat het deurtje geopend wordt. Hierdoor ontstaat er trek in de houtkachel die het risiko voor vrijkomend as reduceert.

Slechte luchtzuiging in schoorsteen
Wanneer een schoorsteen te laag, lek of niet juist geisoleerd is, kunnen er problemen ontstaan met de luchtzuiging in de schoorsteen. Deze moet ongeveer 15 pascal zijn. Wanneer de luchtzuiging in orde is, kunt u de opstookfase verlengen of meerdere dunne aansteeknaalden gebruiken zodat de schoorsteen grondig verwarmd wordt.
Wanneer er een gloeilaag ontstaan is, kunnen er 2-3 stukken droog gekloofd hout gelegd worden.